malina (Rubus), rod višegodišnjih grmolikih biljaka iz por. ruža (Rosaceae). Stabljika je trnovita, povaljena, s neparno perastim lišćem i bijelim cvjetovima u paštitastim cvatovima. Plod je sastavljen od mnogo sitnih sraštenih koštunica. Sadrži oko 10% šećera, org. kiseline, vitamine, aromatične tvari i dr. Poznato je oko 195 vrsta, raširenih po cijelom svijetu, a najznačajnije su europska crvena malina (R. idaeobatus idaeus), američka crvena malina (R. idaeus strigosus), crna malina (R. idaeus occidentalis) i purpurna malina (R. idaeus neglectus). Plemenite maline planski su se počele uzgajati u XIX. st., od kada je selekcijom i križanjem europske crvene i američke crvene i crne maline nastalo nekoliko stotina odlika koje se uzgajaju u svijetu. To su visokorodne odlike Willannette, Malling Promise, Exploit, Newburgh i dr. U nas se malina uzgaja najviše na okućnicama. Koristi se u svježem stanju, za pripravu kompota, sokova, džemova i drugih nefermentiranih pripravaka, te sušena i zamrznuta.